Lactatiekundige

Een lactatiekundige bestudeert het proces en de praktijk van borstvoeding. Tevens volgt een lactatiekundige scholingen om de kennis op peil te houden.

De opleiding wordt verzorgd door de Hogeschool van Utrecht en afgesloten met een internationaal erkend examen. Het behalen van het diploma geeft het recht de titel Lactatiekundige IBCLC te voeren. Lactatiekundigen dienen zich te recertificeren na vijf jaar en iedere tien jaar is er een examen procedure om deze titel te behouden.

De NVL (Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen) is in onderhandeling met de ziektenkostenverzekeraars om de kosten van een lactatiekundig consult of hulpmiddelen vergoed te krijgen.
Het merendeel van de verzekeraars vergoedt momenteel de kosten via een aanvullende verzekering.
Vraag dit zelf na bij de verzekering. Soms kan een verwijsbrief van uw verloskundige of arts helpen om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Een lactatiekundige kan o.a. ingeschakeld worden bij:

  • Aanlegproblemen
  • Het weigeren van de borst
  • Pijnklachten
  • Terugkerende borstontstekingen
  • Onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby
  • Vroeggeboorte

Consulten

Soms gaat de borstvoeding na de bevalling echter niet zoals je had gehoopt en verwacht.
Een lactatiekundige IBCLC biedt hulp, zij geeft professionele begeleiding bij de borstvoeding.
Vragen die je kan hebben kunnen bijvoorbeeld gaan over het aanleggen, de melkproductie, het kolven, een (te) vroeg geboren baby, een (te) langzame groei, een zieke baby of je hebt zelf gezondheidsklachten.

Hoe eerder je de moeilijkheden met de juiste adviezen aanpakt, hoe eerder en langer jullie samen kunnen genieten van de borstvoedingsperiode.

@ 2016 - Website gemaakt door WEBSIET

Privacyverklaring